Vanaf oktober heb ik plek voor jouw mooie project

Kim Runhaar
Kim Runhaar

Webdesigner, Tekstschrijver, Online Marketeer

6x Waarom een digitale nieuwsbrief niet passé is

Nieuwsbrieven zijn natuurlijk niet nieuw. Waar we eerst geprinte nieuwsbrieven in grote getale op de post deden, zijn we nu al enige tijd overgestapt op de digitale versie. Het versturen van een digitale nieuwsbrief is zelfs net zo vanzelfsprekend voor bedrijven als het hebben van een website.

Toch zien we dat door de komst van social media nieuwsbrieven een beetje naar de achtergrond worden gedrukt. Social media lijkt een makkelijkere manier om in contact te staan met de klant. Het is sneller, kost minder tijd en voelt ‘closer’. Een short cut voor een digitale nieuwsbrief dus.

Social media posts mogen echter nooit een digitale nieuwsbrief vervangen! Ze dienen allebei een ander doel. Vragen om andere content en bereiken jouw (potentiële) klant op een andere manier.

Waarom jij toch regelmatig een digitale nieuwsbrief moet versturen?

Kwebbel zet 6 voordelen voor jou op een rijtje.

 

1. Focus op alleen jouw content

Ok, we pakken meteen HET grootste verschil tussen social media berichten en nieuwsbrieven erbij. Beide zorgen ze voor communicatie tussen jou en de klant. Je kunt alles melden wat je wilt. Geen restricties. The world is your canvas.

Klopt allemaal!

Maar heb je ook gedacht aan de manier waarop jouw bericht binnenkomt bij de klant?

Stel jij hebt een tof project gewonnen wat je wilt delen met jouw doelgroep. Dit kun je uiteraard doen via social kanalen als LinkedIn, Twitter en Facebook.

Maar wat is de kans dat jouw bericht (hoe tof ook) opvalt in een feed tussen al die andere berichten? Hoe snel scroll je zelf door je social feeds heen? Met een half oog kijk je gedachteloos door alle berichten. Iemands oog moet maar net bewust naar jouw bericht kijken, wil hij doorklikken om het hele bericht te lezen.

Wat als je ditzelfde bericht nou eens zou opnemen in een maandelijkse digitale nieuwsbrief? Tuurlijk, jouw e-mail komt binnen tussen honderden andere e-mails. Maar eenmaal de e-mail geopend, betekent een scherm vol met alleen jouw content! Geen storing van berichten van anderen, alleen jouw nieuws. De kans dat je hier de lezer niet pakt en verliest, is vele malen kleiner dan op social media.

 

2. Blijft in de inbox van de lezer

Nog een fantastisch voordeel van een digitale nieuwsbrief ten opzicht van een social post. Hij blijft makkelijk vindbaar! Waar een social bericht al snel naar beneden verdwijnt en niet snel meer terug te vinden is, blijft een e-mail nieuwsbrief in de inbox van de lezer.

Ok, moet hij hem niet verwijderen natuurlijk… Maar een e-mail kan makkelijk worden bewaard of zelfs worden gearchiveerd ter referentie. Zo heb je meer kans dat jouw content ‘blijft hangen’ bij de lezer.

 

3. Twee vliegen in één klap

Een website onderhouden en het schrijven van een regelmatige nieuwsbrief kosten veel tijd. Des te handiger dat je de content voor beiden kunt gebruiken!

Alles wat jij wilt delen in een digitale nieuwsbrief, staat in principe ook op je website. Een product pagina, nieuwsbericht, blog of aanbieding. Allemaal hebben ze een link op jouw website. De content heb je dus al geschreven.

Hoe makkelijk is het dan om eens per maand een aantal berichten te verzamelen en combineren in een nieuwsbrief. Je gebruikt content op je website dus voor meerdere doeleinden. Vernieuwing op je website, nieuwsbrief content en om te delen via social media. Investeer in goede, kwalitatief hoge content voor de website en jouw digitale nieuwsbrief wordt een eitje!

 

4. Veel insights en makkelijk meetbaar

Jij steekt ergens tijd in en wilt natuurlijk weten wat dit oplevert. De ROI. Het voordeel van digitale nieuwsbrieven is dat ze uitstekend meetbaar zijn.

Hoeveel mensen openen jouw e-mail? Op welk artikel wordt het vaakst geklikt? En zelfs, wie klikt op wat? Allemaal meetbaar!

Ook kun je nieuwsbrieven gebruiken voor A/B-testen. Je stuurt dan meerdere varianten van jouw nieuwsbrief uit. Elke variant heeft een klein verschil, bijvoorbeeld een ander onderwerp of een andere kleur knop. Na versturing van de nieuwsbrief kun je perfect zien welke variant het beste werkt. Deze bevindingen neem je weer mee naar je volgende nieuwsbrief.  Zo kun je elke maand jouw digitale nieuwsbrief een beetje beter maken.

TIP!:

Investeer in het maken voor kwalitatieve content. Deze content is goud waard! En bruikbaar voor verschillende kanalen en doeleinden: website, digitale nieuwsbrief en social media. Content blijft king.

 

5. Maakt van jou een expert

Gebruik de digitale nieuwsbrief om jouw kennis en kunde te tonen. Maak van elke nieuwsbrief een thema nieuwsbrief!

Stel jij hebt een hoveniersbedrijf. Jij wilt graag jouw kennis over tuinontwerp, indeling en ook over bloemen en planten delen. Maak dan elke maand een nieuwsbrief met berichten rondom een thema.

Deze maand is het thema van jouw digitale nieuwsbrief ‘Lente in de tuin’. Hierin deel jij een blog over snoeiwerk in het voorjaar, een artikel over voorjaarsbloeiers en een inspiratie artikel over mooi tuinmeubilair met bijpassende accessoires.

De maand daarop kan de nieuwsbrief een heel ander thema hebben. Bijvoorbeeld alles over ‘De moderne tuin’. Jouw kennis wordt duidelijk door elke maand diep in te gaan op één onderwerp. Jij wordt dé expert op het gebied van tuinontwerp. Jij weet waar je het over hebt!

 

6. Zorgt voor ruis

Een nadeel van een nieuwsbrief is dat je de lezer wel op het juiste moment moet treffen. Maar dit geldt eigenlijk voor elke vorm van klantcommunicatie, Het kan zijn dat iemand op vakantie is, erg druk is, of op dat moment geen interesse heeft in jouw bericht.

Een social media bericht kan in dit soort gevallen geruisloos voorbij gaan. Zonder te zijn opgemerkt door jouw potentiële klant. Zonde! Want jij hebt er juist zo hard aan gewerkt. En wie weet heeft iemand wel interesse in wat jij te vertellen hebt, maar komt jouw bericht simpelweg op het verkeerde moment.

Wanneer het juiste moment vervolgens daar is, is jouw social bericht al verdwenen. Een e-mail daarentegen vraagt om actie. Ofwel lezen, ofwel verwijderen. Grotere kans dus dat jouw e-mail blijft staan tot een geschikt leesmoment! Een e-mail zorgt dus, ook op een verkeerd moment, voor ruis. En dat is goed!

 

Wil jij ook een digitale nieuwsbrief sturen die wél gelezen wordt?

Ben je al overtuigd van het belang van een digitale nieuwsbrief? Mooi! Dat was ook de bedoeling. Een wake-up call voor jou als drukke ondernemer om moeite te steken in de communicatie met jouw klanten. Kwebbel helpt jou graag met gave content creëren en mooie nieuwsbrieven versturen. Zullen we eens overleggen?

 

Leuke tips en blogs per mail ontvangen?

Schrijf je dan in! Je ontvangt regelmatig (niet té vaak, promise) praktische en inspirerende mails van mij over marketing, branding, webdesign, ondernemen en fijne gratis goodies. 

Jouw informatie is 100% veilig en wordt nooit met anderen gedeeld. Je kunt je op elk moment uitschrijven. No hard feelings 🙂

Sharing is caring