Vanaf oktober heb ik plek voor jouw mooie project

Kim Runhaar
Kim Runhaar

Webdesigner, Tekstschrijver, Online Marketeer

Je hebt 11 seconden om jouw droomklant te overtuigen. Ready?

Je mailbox is leeg, je wijnglas vol en je favoriete serie schudt de drukke dag van je af.

Toch moet je steeds aan iets denken… Iets waar je hulp bij nodig hebt.

In no time ligt je telefoon al in je hand en Googlen je vingers er op los (hoe deden we dit vroeger?!). Al snel vind je meerdere websites die staan te springen om jouw probleem op te lossen. Top! Je klikt op degene die het beste lijkt…

Tik tak. Tik tak. Hier begint de timer op 11 seconden.

Terwijl de seconden wegtikken, neem jij – vooral onbewust – de website onder de loep om te bepalen of dit is wat je zoekt en of je wilt blijven hangen.

Dus… blijf je? Of ga je verder naar de volgende website?

DIT is de beslissing die elke bezoeker van jouw website maakt.

Sommige mensen denken dat je als website eigenaar 1 minuut hebt. Anderen gaan voor 30 seconden. En er zijn zelfs experts die denken dat je maar 11 seconden hebt om de bezoeker te overtuigen.

Om je te helpen een goede eerste indruk te maken in die eerste 11 seconden, heb ik wat tips voor je.

1. Creëer een visueel te gek en memorabel logo

Eye-tracking onderzoeken hebben duidelijk gemaakt dat een groot deel van die 11 seconden (tot wel 6 seconden!) wordt gebruikt om jouw logo te bestuderen.

Het logo is zo intens belangrijk. Het vertelt jouw verhaal, geeft een gevoel af, laat jouw kwaliteit zien en waar jij voor staat. Dit ene beeldmerk is als de eerste date met de bezoeker. ‘Voel ik me thuis bij dit bedrijf?’.

Nog te vaak zie ik dat het logo enorm wordt onderschat. Zonde, wat deze held is de koploper van jouw bedrijf. Behoort het laten ontwerpen van een volledige branding niet tot jouw mogelijkheden? Investeer dan op zijn minst in een kei sterk logo. Als de basis goed is zeg maar…

2. Maak 100% duidelijk wat je doet en welk probleem je voor de klant oplost

Dit is een lastige. Ook ik heb hier mee geworsteld en verlies dit nog wel eens uit het oog.

Veel ondernemers zetten hun website op vanuit hun eigen oogpunt. Super enthousiast beginnen ze met schrijven wie ze zijn, hoeveel ervaring ze hebben, waarom ze zijn gaan ondernemen en welke producten en/of diensten ze de bezoeker kunnen aanbieden. 

En sich lijkt dit prima. Maar… door op deze manier je boodschap te vertellen, maak je het de bezoeker extra lastig om uit te vinden of jij de juiste voor ze bent. Ze moeten namelijk gaan lezen en zelf conclusies trekken of jij hun probleem kan oplossen.

En deze tijd hebben ze niet. Want ja, 11 seconden…

Bij het schrijven van website teksten kun je beter de droomklant in het vizier houden. Hoeveel ervaring jij hebt doet er echt niet toe in die eerste 11 seconden. Welk probleem jij oplost en welke resultaten jij biedt daarentegen zijn prio #1. DAT is waar de bezoeker naar op zoek is.

3. Vertel ze wat ze moeten doen. Call-to-action!

Ook zo’n lekkere term die je vast wel eens voorbij hebt zien komen. Maar feit is dat websitebezoekers niet zo veel zin (en tijd!) hebben om na te denken en iets uit te vogelen.

Om te zorgen dat je ze niet verliest is het daarom van belang ze te vertellen wat de volgende stap is. Kunnen ze iets downloaden? Kunnen ze een adviesgesprek aanvragen?

Nadat ze hebben bepaald dat jij hun probleem wel op kunt lossen, willen ze graag actie ondernemen. Jij moet dit zo makkelijk mogelijk voor ze maken. Doe je dit niet? Dan kun je ze alsnog verliezen, ondanks dat ze jou gekwalificeerd hebben als geschikte kandidaat.

4. Make them feel at home

Ik noemde het al eerder. Maar het kiezen van een bedrijf of persoon die voor jou een probleem gaat oplossen, kan een delicate kwestie zijn. De bezoeker wil natuurlijk wel de beste keuze maken.

Een manier om al een streepje voor te krijgen, zonder dat ze nog maar één letter gelezen hebben, is zorgen dat de omgeving bij ze past. Hoe voelt dit bedrijf? Wat straalt het uit? Warmte? Professionaliteit? Onsamenhangend? Een heleboel onbewuste conclusies worden al getrokken door het uiterlijk van jouw website.

Don’t judge a book by its cover.. yeah right.

Dit is waarom ik altijd zo ontzettend pleit voor het belang van een branding waarin zowel jij als ondernemer als jouw droomklant zich terug kan vinden. Branding is wat de eerste connectie maakt tussen de bezoeker en jou.

5. Tis geen doolhof! Maak de navigatie simpel

Ook dit zie ik vaak gebeuren. Wij als ondernemers zijn namelijk maar al te trots om te laten zien wat we allemaal weten en kunnen.

Maar… sla je hier niet in door? Wie heeft er tijd om 20 pagina’s van een website te lezen? News flash, NIEMAND.

Je hoeft echt niet elk geheim van de Smit te vertellen. Dit gaat weer over het in de gaten houden voor wie je schrijft. Je schrijft geen autobiografie. Je probeert jouw droomklant in zo min mogelijk woorden te vertellen dat jij de aangewezen persoon bent om ze te helpen.

Maak het ze alsjeblieft zo makkelijk mogelijk. Zorg dat ze niet hoeven zoeken naar de meest belangrijke informatie. De inhoud van jouw diensten/producten, tarieven, werkwijze en een manier om contact op te nemen zijn de basis. 

Ik raad daarom altijd aan om de navigatie van een website niet meer dan 7 items te geven. En vooral om de belangrijkste informatie snel vindbaar te maken.

Hoe zit het met jouw website? Denk jij dat jij jouw droomklant binnen 11 seconden overtuigt?

Wil je dat ik eens naar jouw website kijk met een frisse blik? Let me know: info@studiokwebbel.nl.

Kim
Leuke tips en blogs per mail ontvangen?

Schrijf je dan in! Je ontvangt regelmatig (niet té vaak, promise) praktische en inspirerende mails van mij over marketing, branding, webdesign, ondernemen en fijne gratis goodies. 

Jouw informatie is 100% veilig en wordt nooit met anderen gedeeld. Je kunt je op elk moment uitschrijven. No hard feelings 🙂

Sharing is caring