Vanaf oktober heb ik plek voor jouw mooie project

Kim Runhaar
Kim Runhaar

Webdesigner, Tekstschrijver, Online Marketeer

12 Tips: Dít doen succesvolle ondernemers

De stap zetten om te gaan ondernemen is een grote. Het idee spookt waarschijnlijk al maanden (of jaren) door je hoofd. Nu je de knoop hebt doorgehakt en ervoor gaat, komt er een hoop op je af. Poeh, overweldigend he? Zelf onderneem ik op basis van een aantal basisprincipes. Misschien heb jij hier ook wat aan?

Dit doen succesvolle ondernemers.

 

1. Onthoud waarom jij wil(de) ondernemen

Waarom wilde jij ondernemen? Meer vrijheid? Werken waar en wanneer jij wil? Geen 9 tot 17 schema meer? Wilde jij anderen helpen? Je passie volgen en je dromen waarmaken? Wat was de reden om te gaan ondernemen?

Ondernemen gaat nu eenmaal met ups en downs. Niemand zegt dat het makkelijk is en al doende moet je leren. Dit betekent ook dat niet alles lukt en je soms zelfs even twijfelt of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Stop die negatieve spiraal! Tuurlijk mag je even balen, maar zie het niet als falen. Zie het als een stap die niet opbracht wat je had gedacht. Evalueer waarom het niet werkte, pas het aan en probeer het opnieuw.

Verlies niet uit het oog waarom jij ondernemer wilde worden. Die passie, jouw gezin, de vrijheid. Dát is waar je het allemaal voor doet.

 

2. Wie is jouw bedrijf?

Een merk of een bedrijf heeft een gezicht nodig om herkenbaar te zijn voor klanten. Dit wordt deels bereikt door een passend logo en huisstijl. Maar het gevoel wat jij als bedrijf uitstraalt zit in vele kleine dingen. Van de afbeeldingen die je deelt op Instagram tot de taal die je gebruikt op jouw website en de manier waarop je reageert op Facebook.

Geef jouw bedrijf een karakter. Is jouw bedrijf stoer of juist lief? Formeel of informeel? Speels of feitelijk? Als jij weet hoe jij wilt communiceren met jouw klanten, dan zal je ook de klanten aantrekken die hierbij passen en die zich aangesproken voelen.

 

3. Begrijp jouw droomklant

Om goed te weten wie jouw doelgroep is en wat er in ze omgaat kun je een modelklant omschrijven. Verzin een fictief karakter die alle eigenschappen heeft van jouw ideale klant. Hoe ziet zij eruit? Wat voor werk doet ze? Heeft ze een gezin of is ze student? Hoe oud is ze? Maar vooral: wat houdt haar bezig? Tegen welke problemen loopt zij aan? Probeer in de huid te kruipen van jouw ideale klant. Dan kom je er makkelijker achter wat zij wilt horen en wat zij nodig heeft van jou.

Een klant koopt geen product. Een klant koopt een oplossing. En je wilt het liefst dat het bedrijf waar je die oplossing koopt écht begrijpt wat jouw probleem is en speciaal voor jou dé oplossing gemaakt heeft. Wees dus specifiek, focus en vind jouw niche.

Seth Godin (marketing goeroe) zei ooit: ‘everyone is not your customer’. Oftewel, niet iedereen kan jouw klant zijn. Sterker nog, dit zal minder geld opleveren dan durven kiezen voor een kleine groep droomklanten.

 

4. Just go for it!

Ondernemen is onzeker, eng, spannend, gaaf en alles daar tussenin. Ondernemen gaat het vallen en opstaan. Met trial en error. En bestaat voor een groot deel uit ideeën uitproberen, kijken wat wel en niet werkt, bijschaven en weer verder gaan.

Vele van ons zijn geneigd alles eerst tot in de puntjes verzorgd te willen hebben. Perfect zelfs. Pas dan durven we iets online te zetten, te lanceren of op te starten. Dit is uitstelgedrag. En van uitstellen komt afstellen. Doe je best, maar onthoud dat niks perfect hoeft. Je kunt namelijk altijd bijstellen! Gooi de twijfel het raam uit en ga ervoor!

 

5. Vertel anderen waarom ze jou nodig hebben

Nu je weet wie jouw ideale klant is en je weet wat ze nodig hebben, kun je gaan vertellen waarom ze nou juist JOU nodig hebben. Wat bied jij dat anderen niet bieden? Waarom ben jij zo uniek? Dat is lastig, ik weet het. Want als je naar je concurrenten kijkt herken je in allen van hen wel een stukje van jezelf. Maar realiseer je dat juist die combinatie van eigenschappen jou uniek maakt.

Je hoeft geen eigenschap te hebben die niemand anders heeft. Al jouw eigenschappen bij elkaar maken jou uniek. Vertel dat aan jouw droomklant. Wat los jij voor ze op? En op welke unieke manier? Verkoop jezelf! Best moeilijk, maar hey dit hoort nu eenmaal bij ondernemen.

 

6. Focus op oplossingen. Niet op producten

Nu we het toch hebben over een problemen oplossen; focus je hierop! Vertel niet eindeloos wat je verkoopt, prijs niet continu jouw product of dienst aan. Nee, leg de nadruk op het probleem wat je oplost en de daadwerkelijke oplossing voor dit probleem.

Stel jij geeft yogales. Heb het dan niet te veel over het aanbod van de verschillende lessen. Vertel vooral welke problemen yoga kan oplossen. Waar loopt jouw klant tegenaan? Waar zoeken ze een oplossing voor? Leg bijvoorbeeld uit hoe yoga nek- en rugklachten bij kantoormedewerkers sterk kan verminderen.

Wanneer jij alleen maar vertelt over jouw producten of diensten, dan moet jouw potentiële klant zelf gaan bedenken of dat hun probleem oplost. Dat kan je ze beter zelf alvast vertellen toch?

 

7. Ontwerp een fantastische branding

Een logo en huisstijl geven jouw bedrijf een gezicht. Dit wordt ook wel branding genoemd. Branding is de stijl van jouw bedrijf. Het bestaat uit het logo, de afbeeldingen, lettertypen en kleuren. Onderschat dit niet. Een inspirerende branding kan een wereld van verschil maken bij het aantrekken van jouw droomklanten. Past jouw branding wel bij jouw ideale klant?

Een voorbeeld.

Jij richt je vooral op gezinnen met kinderen, maar jouw logo en huisstijl zijn strak, zakelijk en kleurloos. Passend bij een advocatenkantoor zeg maar, maar niet top voor jouw doelgroep. Houd de doelgroep dus in gedachte bij het ontwerpen van een passende branding.

Waarom maak je geen moodboard van jouw bedrijf? Zoek afbeeldingen, teksten en losse woorden die jouw bedrijf een gezicht geven. Zo leer jij jouw bedrijf kennen, geef je haar een identiteit en dit maakt het makkelijker voor jouw klanten om zich te binden aan jouw en jouw bedrijf. Ze kunnen makkelijker de keuze maken of jouw bedrijf bij hen past.

 

8. To win big, play big

Ik zie veel ondernemers zichzelf klein houden. Zij beginnen een ‘bedrijfje’, durven niet met vrienden te delen wat zij doen en denken klein. Om groot te winnen, moet je ook groot denken. Jouw onderneming is geen hobby voor erbij. Het is bloedserieus!

Jij bent ondernemer van een heel gaaf bedrijf waar je super trots op mag zijn. Ga erop uit, trek de aandacht, wees aanwezig en zichtbaar. Laat jezelf zien! Pas dan zal je de resultaten zien waar je op hoopt.

 

9. Zorg voor goede support om je heen

Dat je zelfstandig ondernemer bent betekent niet dat je alles alleen moet doen. Knoop dat goed in je oren! Sterker nog, ik raad het zelfs af. Creëer een netwerk van mensen om jou heen die je niet alleen zakelijk, maar ook persoonlijk ondersteunen. Dan voel jij je minder alleen en voel je je zelfs gesterkt om dappere keuzes te maken en moed te tonen.

Kijk eens kritisch naar jezelf. Zijn er dingen waar jij minder goed in bent (natuurlijk!) en die je beter kunt uitbesteden? Uiteraard vraagt dit om een investering, maar hoeveel geld zou het jou kosten als jij uren worstelt met het schrijven van een blog? Misschien is dat wel duurder dan het door een professional laten doen  Zelf besteed ik onder andere mijn administratie uit. Naast dat ik het niet leuk vind om te doen, is het ook niet mijn sterkste kant. Ik gebruik die tijd liever voor mijn klanten.

 

10. Blijf leren en groeien

Ondernemen heeft wel een begin, maar geen eind. Je bent nooit klaar. Er is altijd meer te leren, verder te groeien. Blijf dus gretig en nieuwsgierig en zorg dat je altijd geïnteresseerd blijft in nieuwe producten, technieken, ontwikkelingen en klanten.

Zijn er cursussen die je kunt volgen? Webinars? Of is het tijd om een coach in te schakelen? Stel doelen die uitdagend zijn en waar je misschien wel eerst iets voor moet leren. Alleen dan blijf je groeien. En als je het mij vraagt is het gevoel van het halen van een doel een beetje verslavend. Je wilt altijd meer!

 

11. Verlies jouw kwaliteit niet uit het oog

Ik vind het zelf ook erg prettig als ik weet wat ik aan iemand heb. Het wordt dan een soort stabiele factor. Jouw klanten zullen dat ook heeeuul prettig vinden aan jou. Jouw level van service, jouw hulp, jouw dienst of product moet altijd van eenzelfde, of hoger (!) niveau zijn. Houd de kwaliteit van jouw bedrijf in de gaten. Wees consistent, altijd.

 

12. Deel de échte jij

De kansen die het internet ons de afgelopen jaren heeft gegeven zijn in één woord geweldig. Nog nooit was het zo makkelijk een eigen bedrijf te beginnen. Nog nooit was het zo makkelijk om potentiële klanten te bereiken. Nog nooit was het zo makkelijk een netwerk op te bouwen. Hoe super leuk is dat?!

Maar er zijn ook mindere kanten. En naar mijn idee is de grootste valkuil van het internet het ‘rainbow and unicorns’ effect. Oftewel, het perfecte plaatje.

Vooral Instagram doet daar leuk ook mee. Het delen van perfecte levens was lange tijd dé manier om veel nieuwe volgers te krijgen. Maar we zien nu echt een shift. Een soort tegenbeweging. Steeds meer zie je influencers en andere Instagrammers #instalife vs. #reallife benadrukken. Ze laten hun echte leven zien. Hun ware zelf. Zo mooi! Het is veel krachtiger, maakt anderen minder onzeker en het is gewoon de waarheid.

Laten we vooral lekker onszelf blijven online. Daar hebben we allemaal 10x meer aan dan het willen nastreven van iets wat niet bestaat, falen en daar een rot gevoel aan overhouden. 

 

En? Volg jij deze basisprincipes voor succesvol ondernemen al?

Dit doen succesvolle ondernemers - lijstje

Leuke tips en blogs per mail ontvangen?

Schrijf je dan in! Je ontvangt regelmatig (niet té vaak, promise) praktische en inspirerende mails van mij over marketing, branding, webdesign, ondernemen en fijne gratis goodies. 

Jouw informatie is 100% veilig en wordt nooit met anderen gedeeld. Je kunt je op elk moment uitschrijven. No hard feelings 🙂

Sharing is caring