Vanaf mei heb ik plek voor jouw mooie project

Kim Runhaar
Kim Runhaar

Webdesigner, Tekstschrijver, Online Marketeer

Wat doet een SEO tekstschrijver?

Een SEO tekstschrijver, of SEO copywriter, schrijft wervende teksten. Teksten die de lezer proberen actie te laten ondernemen. Ze iets te laten kopen, lezen of doen. Maar wat is nou precies SEO tekstschrijven? En wat doet een dergelijke tekstschrijver eigenlijk?

Ik leg het allemaal uit.

 

Wat is SEO?

We beginnen met die veel gebruikte term. SEO staat voor het engelse Search Engine Optimization. Oftewel, zoekmachineoptimalisatie (leuk met 3x woordwaarde!). Het betekent dus niets anders dan een tekst zo schrijven en opmaken dat hij perfect door zoekmachines gelezen kan worden. En dus ook gevonden kan worden.

SEO tekstschrijven is dus:

SEO tekstschrijven

Het schrijven van teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines en de lezer overhalen actie te ondernemen.

Een SEO tekstschrijver zorgt dus niet alleen voor een boeiende tekst, maar ook voor een tekst die gevonden wordt door zoekmachines als Google en Bing. Uiteindelijk wil je toch dat potentiële klanten jouw pagina’s vinden in Google? Dan moet je er wel voor zorgen dat Google jouw pagina’s kan lezen, weet waar ze over gaan en vervolgens als zoekresultaat aanbieden voor eerder genoemde klant.

Aangezien Google nog steeds niet zo slim is als de mens, zorgt de SEO tekstschrijver ervoor dat Google weet waar jouw tekst over gaat.

Maar pas op!

 

Schrijf eerst voor de lezer. Dan pas voor de zoekmachine

Een valkuil van vele schrijvers onder ons is om eerst voor de zoekmachine te schrijven en dan pas voor de lezer. We willen dat een pagina door Google gevonden wordt. Maar dit betekent niet dat de tekst hierdoor onleesbaar mag zijn voor de lezer.

Het goede nieuws?

Optimaliseren voor zoekmachine en lezer gaat prima samen. Ze vragen namelijk hetzelfde van een tekst:

  • Heldere taal en korte zinnen
  • Koppen en subkoppen
  • Opsommingen
  • Een kop, midden en staart

 

Noemen van het onderwerp (zoekwoord) op meerdere plekken in de tekst

Dit is wat een SEO tekstschrijver realiseert. Zij zoekt de grens op tussen een goed geoptimaliseerde tekst en ’too much’. Teksten met een overkill aan zoekwoorden worden tegenwoordig namelijk keihard afgestraft. En dat willen we nu juist niet. Google wil zoekers het beste resultaat bieden. En vraagt daarom dat jij ook je best doet een fijne en duidelijke tekst aan te leveren.

 

Onderzoek de zoekwoorden

Voor de tekstschrijver begint met SEO schrijver, doet zij een zoekwoordonderzoek. Hoe vaak wordt op een woord gezocht? Zijn er alternatieven? Presteren die beter? En hoeveel andere websites gebruiken dit zoekwoord?

Een voorbeeld.

Zoekt men op ‘mobiele telefoon’ of op ‘smart phone’? Een tekstschrijver kiest voor een SEO tekst altijd voor een zoekwoord waar voldoende op gezocht wordt, maar waar de concurrentie van andere websites zo laag mogelijk is.

Deze sweet spot vinden is lastig.

En soms kost dit deel van het schrijven van een tekst veel tijd. Maar het zoekwoord is wel de ruggengraat van een SEO tekst. Belangrijk dus!

 

Brainstormen

Naast goed lopende, boeiende teksten schrijven, helpt de SEO tekstschrijver jou ook bij het identificeren van contentkansen.

Hoe?

Door te onderzoeken waar vaak op gezocht wordt. Zie het zo. Jij zoekt klanten en klanten zoeken jou. Jullie kennen elkaar alleen niet. Voor jou dus noodzakelijk om vindbaar te zijn op het moment dat iemand jou nodig heeft. Probeer er dus achter te komen wat jouw klant nodig heeft. Wat is hun probleem? Waar willen ze meer informatie over? Oftewel, waar zoeken ze op?

Het zoekwoordonderzoek komt dus weer op tafel.

Maak een lijst van 50 zoekwoorden. Woorden en woordcombinaties waar zoekvolume op zit, maar waar je ook nog een beetje mee kunt concurreren.

TIP!

Denk vanuit de bezoeker. Jouw vakjargon is namelijk niet altijd waar de klant op zoekt. Outside the box denken dus. “seo teksten laten schrijven” kan ook “hoger in google” zijn.

Jouw zorgvuldig samengestelde zoekwoordlijst is de basis van nieuwe content. Dit kan in de vorm van blogs, e-books of bijvoorbeeld infographics. De SEO tekstschrijver helpt jou bij het identificeren van en brainstormen naar contentkansen.

Nu gaat de SEO tekstschrijver aan de slag. Naar mijn idee het leukste gedeelte! De tekstschrijver gaat aan de slag met zoekwoorden en een aantal bijpassende sub-zoekwoorden. En schrijft voor jou een zoekmachine geoptimaliseerde blog die ook nog eens boeiend is!

 

Dit doet een SEO tekstschrijver niet

Even alle fabels uit de lucht helpen. Dit is wat een SEO tekstschrijver absoluut nooit zal doen:

  1. Zoekwoord overkill: Een tekst volstoppen met een zoekwoord waardoor deze onleesbaar wordt.
  2. Slechte content schrijven: Dit wordt namelijk niet gelezen waardoor de zoekmachine denkt dat deze niet relevant is.
  3. Link spammen: Zoekmachines houden van links. Maar een te veel aan links leidt af en komt erg spammy over. Niet tof.

 

Klaar om jouw website naar een hoger niveau te tillen? 

Meer bezoekers? Meer klanten? Laat dan Kwebbel de teksten op jouw website aanpakken.

Leuke tips en blogs per mail ontvangen?

Schrijf je dan in! Je ontvangt regelmatig (niet té vaak, promise) praktische en inspirerende mails van mij over marketing, branding, webdesign, ondernemen en fijne gratis goodies. 

Jouw informatie is 100% veilig en wordt nooit met anderen gedeeld. Je kunt je op elk moment uitschrijven. No hard feelings 🙂

Sharing is caring