Weet jij waar jouw website bezoekers vandaan komen?
Als je jouw bezoekers voornamelijk binnenhaalt via zoekmachines als Google en Bing, dan is het nu tijd je te verdiepen in SEO. Oftewel: Search Engine Optimization. Of nog simpeler: het optimaliseren van jouw website om beter vindbaar te zijn in zoekmachines.
Want hoe krijg jij nieuwe klanten en genereer jij leads als niemand je kan vinden? Zet zoekmachineoptimalisatie dus maar bovenaan je prioriteitenlijstje. Want momenteel mis je écht kansen!
Hoe belangrijk is SEO dan? En waarom zou je tijd moeten spenderen aan het verbeteren van de SEO van jouw website? Hierom.
Wist je dat…
- 93% van alle online ervaringen beginnen bij een zoekmachine?
- het bovenste resultaat na een zoekactie in Google 33% kans heeft om op geklikt te worden?
- 75% van de mensen niet eens op pagina twee van de resultaten komt?
De reden waarom andere websites hoger in Google staan is omdat zij tijd en energie steken in het continu verbeteren van de SEO van hun website.
Gelukkig ben jij nog niet te laat om hiermee te beginnen. Het optimaliseren voor zoekmachines is een fantastische stap om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.
Maar wanneer je Googled naar manieren hoe dit te doen, word je waarschijnlijk hor en dol van alle adviezen. Want waar begin je in vredesnaam? Je bent tenslotte geen specialist en wilt simpel maar effectief beginnen.
Kwebbel heeft 15 SEO tips voor beginners op een rijtje gezet waarmee je veel effect zullen zien. Begin met deze stappen en je bent al een eind op weg naar een hogere ranking in Google.
Klaar voor?
Daar gaan we!
1. Maak jouw content boeiend en van hoge kwaliteit
Met stip op #1 voor het verbeteren van de SEO van jouw website, is het maken en aanbieden van relevante content. En van hoge kwaliteit.
Maar wanneer is content hoog van kwaliteit?
Denk aan de lengte van een tekst. Teksten van 2.000 tot 2.500 woorden worden het beste gewaardeerd door Google. Google wil dat jouw tekst zo veel mogelijk waarde biedt aan de zoeker. Hoe langer de tekst, hoe meer ruimte voor waarde in de vorm van informatie, afbeeldingen en andere multimedia.
Ook belangrijk is de zogenaamde ‘dwell time’ op jouw website.
Oftewel: hoe lang blijft iemand hangen? Des te beter (lees: boeiender) jouw content is, des te langer iemand blijft hanger, des te langer de dwell time. En een langere dwell time wordt door Google beloond met een hogere positie in de zoekresultaten.
Als laatste nog dit.
De meest gebruikte browser wereldwijd is Chrome (75%). Juist, van Google. Het gerucht gaat dat gebookmarkte pagina’s in Chrome gunstig zijn voor de SEO ranking van jouuw website in Google. Maak jouw content dus de moeite waard om te bookmarken.
Ben je al overtuigd van het maken van goede, informatie, waardevolle content? Naar mijn mening is hoge kwaliteit content het allerbelangrijkst als je jouw website’s SEO wilt verbeteren.
2. Vergeet niet je afbeeldingen te optimaliseren
Afbeeldingen maken een website of tekst niet alleen interessanter om naar te kijken. Ze helpen jou ook bij het hoger ranken in zoekmachines zoals Google. Zie afbeeldingen dan ook niet alleen als ‘opleukers’. Afbeeldingen zijn ook nuttige SEO hulpmiddelen.
Hoe?
Maak eerst je afbeeldingen op maat. Een grote afbeelding duurt lang om te laden. Niet goed voor de kwaliteitsscore van jouw website. En dus ook niet voor de positie in Google. Comprimeer afbeeldingen (maak ze kleiner) en geef ze een formaat die past bij de stijl van de website (vierkant, langwerpig, etc.).
Een afbeelding draagt ook een stukje data met zich mee. Data waar jij invloed op hebt en wat te lezen is door Google. Denk aan de titel, bestandsnaam, alt-tekst en het onderschrift.
SEO tool #1 is een zoekwoord. Verwerk dit zoekwoord dan ook in de informatie van de afbeelding.
Stel, je verkoopt kinderkleding. Eén van je afbeeldingen heet: jurk01. Leuk, maar niet behulpzaam. Verander de naam van de afbeelding bijvoorbeeld naar: meisjes jurk zomer roze. Zet deze zoekwoorden ook in de alt tekst (alternatieve tekst voor als de afbeelding niet kan laden) en in de titel van de afbeelding. Google ziet jouw zoekwoord dan op meer plaatsen dan alleen in de tekst.
Top voor een hogere ranking!
3. Verdeel je tekst in koppen mét header tags
Niemand leest graag een grote lap tekst zonder koppen of alinea’s. Dat leest namelijk heel onplezierig en je kunt de tekst niet even snel ‘scannen’. Je wordt gedwongen de he-le tekst te lezen. Sommige lezers haken hierdoor af. Verdeel je tekst dus in alinea’s met koppen en maak hem beter leesbaar.
Het maken van koppen in een tekst maakt een tekst niet alleen fijner om te zien en lezen, het maakt de tekst ook beter indexeerbaar door Google. In systemen als WordPress kun je verschillende koppen gebruiken. Van heading 1 (H1) tot en met heading 6 (H6). Je geeft daardoor de kop een stukje code mee.
Het verschil tussen de verschillende headings?
Het formaat om te beginnen. H1 is in principe groter dan H6. Maar ook het belang van de kop. H1 is altijd de hoofdkop, de titel van de pagina bijvoorbeeld, en wordt ook hoger gewaardeerd door Google dan een H6 kop.
Denk dus goed na over het maken van koppen in je teksten en het toewijzen van een heading code. Zowel zoekmachine als lezer zullen je dankbaar zijn.
4. Ga bloggen. Echt.
Bloggen is niet alleen voor grote organisaties. Bloggen is voor iedereen en werkt alleen maar in jouw voordeel. Het is een fantastische tool om leads te genereren en om potentiële klanten naar jouw website te trekken.
Maar veel mensen realiseren zich niet dat bloggen ook heel goed werkt voor het verbeteren van de SEO van jouw website.
En wel op deze manier.
Verse, nieuwe en relevante content haalt mensen naar jouw website en geeft ze een reden om even te blijven hangen. Blogs zijn hier perfect voor! Als jij op regelmatige basis interessante content biedt, zul je het aantal bezoeken aan jouw website snel zien stijgen.
Daarnaast kun je in blogs de andere al eerder genoemde tips gebruiken. Zoals koppen en afbeeldingen. Dit werkt allemaal positief op SEO gebied en jouw positie in zoekmachines.
5. Zorg dat je website leesbaar is
Logisch toch? Maar het gaat hier niet alleen om het gebruiken van goed Nederlands. Denk na over de woorden die je gebruikt. Vuistregel is dat content te lezen én te begrijpen is voor de meeste mensen. Gebruik niet te veel vakjargon en klink niet te veel als een dokter of advocaat (ook al ben je advocaat!).
Gebruik dus termen die men begrijpt zonder vakkennis.
6. Fix gebroken links
Gebroken, of niet werkende, links zijn killing voor je SEO ranking in zoekmachines. Feit is dat bezoekers het echt niet waarderen als een link waarop ze klikken niet blijkt te werken. Geeft niet veel vertrouwen toch?
Wil je dus de SEO van je website verbeteren, repareer dan links die niet werken. Hier zijn verschillende tools voor, zoals Dead Link Checker.
Controleer regelmatig of de links naar andere websites nog werken, zo niet, geef dit dan door aan de betreffende website. Dan kunnen ze de link repareren. Heb jij ook je link weer terug.
7. Is jouw website ook top op mobiele telefoons?
Het mag duidelijk zijn dat de groei van mobiele apparaten hoog is. Devices als smartphones en tablets lijken zelfs computers en laptops voorbij te gaan.
Sterker nog, 60% van de zoekacties op Google komt van een mobiel apparaat. Een website die goed werkt op een telefoon en tablet is daarom van mega belang. Een zogenaamd responsive design zorgt ervoor dat jouw website er altijd top uitziet. Of hij nu bekeken wordt via een laptop of telefoon.
Is jouw website niet responsive? Dan hinder je de gebruiksvriendelijkheid wat niet ten goede komt van jouw SEO positie in Google.
8. Maak alsjeblieft je teksten op
Neem bij het ontwerpen van de website mee hoe de pagina’s er daadwerkelijk uit gaan zien. Zorg dat pagina’s er strak, georganiseerd en netjes uitzien. Gebruik koppen om je teksten in te delen. Ook het dik- of schuindrukken van bepaalde woorden kan een tekst beter leesbaar en overzichtelijker maker voor de lezer. Ga hier alleen niet helemaal los op. Af en toe een opgemaakt woordje is prima.
Ook bulletpoints en checklists zijn ideaal om een tekst ‘scanbaar’ te maken en dus makkelijker leesbaar. Mensen houden van lijstjes en een opsomming trekt meteen de aandacht van een lezer.
Zorg er daarnaast voor dat jouw website ‘clean’ is in kleurgebruik en niet te veel advertenties bevat. Rust en overzicht zijn zo belangrijk voor een website. Ook de navigatiestructuur speelt hierin een grote rol. Hoe kleiner en ondieper een navigatie, hoe duidelijker deze is. Niet meer dan 6 of 7 navigatie items is fijn. En ook niet meer dan één laag subpagina’s.
De opmaak en het design van een website is heel belangrijk voor de positie in zoekmachines. Hoe prettiger een website is in gebruik, hoe meer verkeer je aantrekt en hoe langer een bezoeker op jouw website blijft. Dit is alleen maar goed als je de SEO van jouw website wilt verbeteren.
9. Duidelijke, prominente contactinformatie
Heb je dit zelf al eens gehad? Je zoekt naarstig naar een manier om contact op te nemen met een bedrijf. Een telefoonnummer, een e-mailadres, iets! Maar je moet hier veel te veel moeite voor doen. Vreselijk irritant.
Dit mag bij jouw website dan ook NOOIT gebeuren. Zet jouw contactinformatie prominent op de website. Op verschillende plekken. Niet alleen op de contactpagina, maar ook in de header en footer en misschien zelfs op elke pagina. Je wilt toch geen potentiële klant mislopen omdat die jou niet kon bereiken? Nope, nuh uh.
10. Moedig delen op social media aan
Inmiddels weten we wel dat elk bedrijf, hoe groot of klein, actief zou moeten zijn op diverse social media kanalen. Plaats daarom social media deelknoppen op elke pagina.
Deel daarnaast links, zoals blogs en andere pagina’s, van jouw website op jouw social media pagina’s. Deze updates komen in de feed van volgers terecht. Slecht één keer klikken en jouw website heeft er een nieuwe bezoeker bij!
Easy peasy. Onderschat de kracht van social media nooit.
11. Zet zoekwoorden (op een verstandige manier) in
Zoekwoorden, waar te beginnen. Bij het verbeteren van de SEO van jouw website kunnen we anno 2019 niet meer om zoekwoorden heen. Maar pas op, het overmatig gebruiken van zoekwoorden in een tekst is een dikke vette no no. Sterker nog, het kan zelfs bestraft worden waardoor jouw SEO positie in Google alleen maar lager wordt. En dat willen we natuurlijk niet.
Om te beginnen moet je gedegen onderzoek doen naar het juiste zoekwoord. Hier zijn tools voor, zoals Google zoekwoordplanner. Een zoekwoord bestaat niet persé uit één woord. Een zoekwoord kan ook uit meerdere woorden bestaan. Dit heet een longtail zoekwoord. Zowel ‘smartphone’ als ‘zakelijke witte smartphone’ zijn zoekwoorden.
Gebruik het door jou gekozen zoekwoord op strategische plaatsen in een pagina. De titel, de eerste alinea, koppen, pagina naam en zelfs in afbeeldingsnamen. Je kunt ook alternatieven van jouw zoekwoord in de tekst plaatsen. Het allerbelangrijkst in zoekwoordenland is dat een zoekwoord op een natuurlijke manier in de tekst moet passen.
Onthoud, je schrijf voor de lezer. Niet voor Google.
12. Schrijft titels en beschrijvingen waar je gewoon op móet klikken
Bij het schrijven van een killer titel voor een blog of pagina is er iets heel belangrijks wat je móet weten. Je krijgt van Google maar 65 tekens voor een paginatitel!
Je kan dus een te gekke titel hebben bedacht, maar als hij langer is dan 65 tekens wordt hij afgehakt. Niet echt een topper dus bij het verbeteren van de SEO voor jouw website. Houd hier dus rekening mee. En vooral, houd het kort.
Waar je nog meer rekening mee kunt houden wat paginatitels betreft? Nou, hiermee:
- Zet je zoekwoord(en) aan het begin van de titel. De meeste mensen lezen alleen de eerste twee á drie woorden van een titel.
- Maak het voorspellend: De titel moet doorklikken naar een pagina die aan de verwachting van de klikker voldoet.
- Helder: De lezer moet binnen 65 tekens weten waar de pagina over gaat.
- Beetje emotie: Leg emotie in een titel. Woorden die aandikken, aansporen en tot de verbeelding spreken
Paginatitels zijn de introductie van de pagina. Je hebt maar 65 tekens om iemand ervan te overtuigen op jouw link te klikken. En vervolgens jouw blog of pagina te lezen.
Pak ze in!
13. Strakke, simpele, clean URL’s
De paginatitel mag emotie tonen. Je URL’s niet! Laat me dit uitleggen met een voorbeeld.
Stel je hebt een blog geschreven over gezonde recepten voor tijdens de zwangerschap. Voor deze blog gebruik jij het zoekwoord: ‘gezonde recepten zwangerschap’ en de titel van de blog is ‘Zwangerschap: Gezonde recepten die écht lekker zijn’. Je ziet dat de titel wat emotie met zich meedraagt door de woorden ‘écht lekker’. Daarnaast staat het zoekwoord erin.
Nu naar de URL van de blog. Een URL is niet het deel wat mensen overhaalt het artikel te gaan lezen. Focus je hier dus op het zoekwoord en niet persé op de emotie. De URL van deze blog zou dus kunnen zijn:
www.jouwwebsite.nl/gezonde-recepten-zwangerschap
Snap je hem? De pagina titel gebruikt zowel zoekwoord als emotie en de URL richt zich alleen op het zoekwoord.
14. Vergeet de meta description niet
De wat? Een meta description is een beschrijving van de pagina in 165 tekens. Niet zo belangrijk als de paginatitel, maar het moet zeker niet onderschat worden.
Zorg ervoor dat elke pagina een unieke meta description heeft. Zet daarnaast het betreffende zoekwoord zo ver mogelijk voorin de description. Omschrijf waar de pagina over gaat, maar houd het kort en simpel. Mensen zullen de meta description alleen maar scannen. Gebruik dus simpele woorden en korte zinnen.
Ondanks het feit dat mensen minder letten op de meta description dan op de titel van de pagina, vergeet hem niet. Zeker niet als het aankomt op het verbeteren van de SEO van jouw website.
15. Maak je bedrijf bekent via Google Mijn Bedrijf
Een ge-wel-dig initiatief van Google is Google Mijn Bedrijf. De tool waarmee je binnen Google een bedrijfspagina aan kunt maken voor jouw bedrijf.
Lokale SEO is super belangrijk. Vooral als je een fysieke winkel of pand hebt. Via Google Mijn Bedrijf kun je alle belangrijke informatie over jouw bedrijf doorgeven aan Google. Het adres, de website, openingstijden, route, telefoonnummer, reviews, foto’s en video’s.
Ideaal dus als jouw klanten naar jouw bedrijf op zoek zijn en zo alle informatie bij elkaar hebben. En ze kunnen ook nog eens snel zien waar je gevestigd bent, zonder het zelf op te moeten zoeken. Een top SEO verbeteraar voor jouw website dus.
Conclusie
Het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines, oftewel, Search Engine Optimization (SEO) is geen hype en waait ook niet zo maar over. Het is iets waar jouw website zich op moet richten. Voor nu en voor de toekomst. Het is gewoon onderdeel van de bedrijfsvoering en van jouw marketingactiviteiten.
Begin je pas net met SEO? Het is zeker niet te laat! Maar probeer wel bij te werken. Het is zo zonde om potentiële klanten te missen. Zeker als je door een aantal simpele aanpassingen zo veel beter zichtbaar en vindbaar bent.
Laat je niet overweldigen. Begin klein. Bij het begin. Met een aantal aanpassingen. En bekijk wat het voor jou doet. Je zal zien dat jouw website langzaam omhoog begint te klimmen in Google.
Jouw website’s SEO verbeteren?
Kwebbel is een webdesigner en SEO tekstschrijver in één. Ik kan jou dus helpen bij het optimaliseren van zowel de teksten als het ontwerp (denk afbeeldingen en opmaak). Binnen no time klimt jouw website hoger in Google.
Leuke tips en blogs per mail ontvangen?
Schrijf je dan in! Je ontvangt regelmatig (niet té vaak, promise) praktische en inspirerende mails van mij over marketing, branding, webdesign, ondernemen en fijne gratis goodies.
Jouw informatie is 100% veilig en wordt nooit met anderen gedeeld. Je kunt je op elk moment uitschrijven. No hard feelings 🙂